centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is ...

TERUGBLIK ACTIVITEITEN 2015 SEPTEMBER - DECEMBER

(door op de foto's te klikken kunt u ze vergroten)

18 december 2015: HET KERSTVERMOEDEN 

Op vrijdagochtend 18 december zaten we met 16 mensen om de grote, gezellig in kerstsfeer gedecoreerde tafel, in het Parochiehuis in Wijnandsrade, om samen nog eens te kijken naar de uitzending van Het Kerstvermoeden 2014, waarin Annemiek Schrijver Herman Wijffels interviewt, gelardeerd met de prachtige spaans-talige liederen van het ensemble Música Temprana. Hij spreekt over de wereld die uit balans is geraakt, omdat middelen tot doel zijn verheven, omdat leiderschap wordt begrepen als het in stand houden van de bestaande orde. Hij spreekt ook over zijn vertrouwen dat het inzicht dat dit moet veranderen zich onvermijdelijk zal verbreiden. Hij spreekt over zijn geloof, dat alle schepsels zijn voortgekomen uit dezelfde goddelijke bron en dat ieder deze goddelijke bron dus in zich draagt. Hij spreekt over zijn overtuiging, dat we met elkaar op weg zijn naar een volmaakte wereld en dat ieder zijn eigen opdracht op die weg vervult. Hij sprak over zijn eigen ‘opdracht’: dienend leiderschap.

Onder het genot van koffie, thee en wat kerstlekkernijen, spraken we met elkaar na over wat we gezien en gehoord hadden. Over Grote Opdrachten en de dagelijkse praktijk van het leven. Over hoe we onze opdracht kunnen begrijpen en vorm geven. Veel verschillende mensen, verschillende ervaringen waarmee we elkaar hebben kunnen inspireren. Een heel mooie ochtend, op weg naar Kerstmis. Misschien wel het begin van een nieuwe traditie voor De drie ringen

1 december 2015: THOMAS VAN AQUINO, EEN INTRODUCTIE

Op dinsdag 1 december 2015 vond de lezing over Thomas van Aquino plaats in het parochiezaaltje naast de kerk van Nieuwenhagerheide. Deze lezing werd verzorgd door dr. Detlev Rohling, docent aan het Seminarie en het Theologisch Instituut Rolduc te Kerkrade. De middag werd bijgewoond door 16 personen en werd zeer goed ontvangen. In ongeveer een uur liet dr. Rohling een deel van het denkwerk van Thomas van Aquino op heel inspirerende wijze zien.
Stel jezelf steeds vragen: 'waarom vind/beweer ik iets, met welke argumenten en wat zijn de tegenargumenten'. Dat was de boodschap van Thomas van Aquino, die ook in deze tijd nog steeds actueel is. Want op deze manier communiceren leert je je eigen inzichten, maar ook die van de ander beter kennen. Dat brengt meer begrip en daarmee kunnen conflicten worden geminimaliseerd.
Na de pauze (met koffie/thee en heerlijke vla van Orma) werd hier verder met vragen en overwegingen op levendige wijze door de aanwezigen op ingegaan en werd deze leerzame middag met dank aan dr. Rohling afgesloten.

27 november 2015: BLOEMBINDEN ROND ADVENT

Op 27 november was de workshop Bloembinden rond Advent, geleid door Trudy Geeraets. Een gezelschap van maar liefst 19 deelnemers was daarvoor naar het Parochiehuis in Nieuwenhagen gekomen. Na een inleiding over Advent in de christelijke godsdienst  en midwinterfeesten bij de natuurgodsdiensten, konden we beginnen met het omwikkelen van een strooien krans. Na het maken van deze groene basis kon het optuigen beginnen. We hebben vooral met natuurlijke materialen gewerkt die op dit moment in het landschap voorkomen. Groene takken van de conifeer en de klimop, bonte hulst, katjes van de hazelaar. Ook waren er takjes van de sleedoorn met de mooie paarse vruchtjes. Omdat diverse mensen ook persoonlijke spullen hadden meegebracht ontstond er een grote diversiteit aan adventskransen. Op het eind van de middag konden er vier adventskaarsen geplant worden op de parelmoer witte schelpen en ging ieder met een unieke eigengemaakte adventskrans naar huis, trots op het resultaat na een paar uur heel hard maar gezellig werken.

24 november 2015: HET GOUDEN TIJDPERK IN SPANJE

Op dinsdagavond 24 november kwam een gezelschap van 35 geïnteresseerden bij elkaar in de sfeervolle Synagoge van Meerssen om Ger Kockelkorn te horen vertellen over het Gouden Tijdperk in Spanje, in 'Al Andalus'. Het tijdperk waarin gedurende langere periodes de moslims joden en christenen in een vreedzame 'gedoogconstructie' bij elkaar leefden waardoor er ruimte was voor de ontwikkeling van kunst, cultuur en wetenschap. Veel van onze hedendaagse wetenschap vindt zijn oorsprong in die periode en die plaats van de wereld. Wel werd duidelijk dat het toen ook niet allemaal pais en vree was en dat het samengaan goed kon gaan zolang één van de drie groepen, in dit geval de moslims, het uiteindelijke laatste woord had. Ger wist steeds duidelijke parallellen met het heden te trekken en hij heeft ons dan ook flink aan het denken gezet. Niet alleen tijdens de lezing, want we moesten goed bij de les blijven, maar ook daarna, onderweg naar huis. Een pasklare oplossing voor de hedendaagse moeizame onderlinge relaties tussen de drie abrahamistische godsdiensten is ook in het oude Al Andalus niet te vinden. Wat zou dat mooi zijn geweest! De pragmatische slotconclusie: 

"Praat niet te veel over religies, geef alle religies, binnen de wet, maximale ruimte en zoek elkaar actief (!) op, binnen de domeinen van cultuur, wetenschap, economie, de liefde en de humor."

20 november 2015: BEZOEK AAN HET TOON HERMANS HUIS

Met een klein gezelschap waren we vanmiddag op bezoek bij het Toon Hermans Huis waar de directeur Marion Willemsen ons vol enthousiasme ontving met koffie, thee en wat lekkers. Het viel ons meteen op hoe smaakvol alle ruimtes zijn ingericht met mooie bloemstukken en kaarsen. Het is er warm en huiselijk en daar wil je je verhaal wel doen bij de vele aardige vrijwilligers die vol aandacht klaar zitten. Het Toon Hermanshuis is er voor de mensen die zelf kanker hebben of hadden, maar ook voor hun familie en vrienden. Want ook zij hebben vragen. Er kan geschilderd en gebakken worden, maar je kunt er ook een massage krijgen of in een gespreksgroep meedoen. En het meest belangrijke is: mensen met een luisterend oor en vol warme aandacht!

13 november 2015: WANDELING SLEEDOORN

Op vrijdagmiddag 13 november vond de Sleedoornwandeling plaats. We vertrokken met 17 deelnemers vanuit Eys, omdat Jo Wiertz van vorige gelegenheden wist dat er ruimschoots sleedoornstruiken stonden in dit gebied en nu dus beladen met pruimpjes. Dat bleek zo te zijn Eerst wandelden we langs de Eyserbeek en in het mooie waterwinningsgebied. Daarna gingen we flink de hoogte in door weiden, over bospaden en onderweg plukten we de pruimpjes en de meidoornbessen, die in het recept thuishoorden, waarvoor  Jo had gezorgd samen met de beschrijving va het gebied. We genoten van prachtige uitzichten tot in België en Duitsland in dit prachtige heuvelgebied. Voldaan en met de oogst van de wandeling dronken we koffie in de Bernardushoeve. Dit was de laatste wandeling van het seizoen: tot in de lente! 

3 november 2015: BEZOEK KADAMPA MEDITATIECENTRUM

Op drie november waren we te gast bij Het Kadampa Meditatiecentrum in Schin op Geul.

Gen Kelsang Namkhyen, de leraar die de middag zou verzorgen was plotseling weggeroepen wegens familieomstandigheden. Een andere leraar van het centrum nam deze taak prima over.

We kregen een inleiding over de plaats van de Nieuwe Kadampa traditie binnen het boeddhisme en haar plaats in de wereld. Doordat de Tibetaanse monniken voor groot gedeelte na de Chinese inval gevlucht zijn, is er een wereldwijde beweging binnen het Tibetaans boeddhisme ontstaan die probeert beoefening van het boeddhisme ook in onze heel ander westerse samenleving mogelijk te maken. Zo ook op deze mooie locatie in Nederland.

Op een vraag werd de keuze toegelicht om boeddhistisch monnik te worden. Ook kregen we uitleg over de beelden in deze tempel en de betekenis van de offergaven. 

Na de pauze volgde een geleide meditatie die helpt spanningen in lichaam en geest bewust te maken en daar invloed op te hebben. Ook nu volgden nog vragen o.a. over wat Verlichting eigenlijk is.

We hadden een mooie bijeenkomst met een heel gastvrije ontvangst.

30 oktober 2015: BLOEMBINDEN ROND ALLERZIELEN

We komen binnen in een zaal die heerlijk geurt naar groene takken. Trudy Geraets legt ons eerst uit wat het verband is tussen Allerheiligen, Allerzielen , Halloween (All hallows eve), en de dag dat aanhangers van  de natuurgodsdiensten hun doden herdenken. En waarom gaan we bloemschikken met een pompoen?

Trudy toont het materiaal en legt ons de symboliek uit van diverse planten en bloemen. Wij leren hoe we op een grote diepe  schotel een mooie basis van klimop kunnen maken. Iedereen ging voortvarend aan de slag. Trudy gaf technische adviezen en hielp ons bij de opbouw van een prachtig bloemstuk. In het hart van het bloemstuk bevindt  zich de pompoen  in allerlei grillige vormen.

Het was goed samen te zijn en schikkend met bloemen,  takken en vruchten iets  waardevols te maken in herinnering aan onze geliefde doden.

26 oktober 2015: WERELDRECORDPOGING BIJBELLEZEN

In Heerlen werd dit jaar geprobeerd om het wereld record Bijbellezen te vestigen. De Raad van Kerken in Parkstad heeft hiermee geld ingezameld voor 3FM Serious Request, dat dit jaar in Heerlen wordt gehouden. Woensdag 28 oktober is in Heerlen in de heel vroege uurtjes het Wereldrecord gezet op 90 uur en 9 minuten. De hele Bijbel werd van kaft tot kaft uitgelezen.

Op maandag 26 oktober en dinsdag 27 oktober heeft een vijftal leden van de Programmaraad van De drie ringen  een uur lang deel genomen aan deze poging. 

23 - 25 oktober 2015: ZENMEDITATIEWEEKEND

Een van de deelnemers vertelt:

"Het was voor mij al de vierde of vijfde keer dat ik geweest ben en ik heb er weer van genoten. Het heet Zenmeditatie-weekend, maar er is voor mij veel meer  waar ik naar uitkijk: Het klooster, de monniken die hun werk doen, de gebedsmomenten in de kapel, de mooie omgeving, de kloostertuin, maar vooral het stil zijn. Wat is dit een geweldige ervaring. Stilte, met mensen om je heen.Vaak wordt mij gevraagd of dit niet moeilijk is. Nee, het is voor mij een geweldige ervaring. 

Ik ben er in heel verschillende seizoenen geweest. Met sneeuw, heerlijk om dan bv. de Livar-varkens in de sneeuw te zien rommelen. In het voorjaar toen de sneeuwklokjes uitbundig bloeiden en de bijen zich lieten zien. Nu de herfsttinten van de prachtige oude bomen die het klooster omringen. De bladeren, de vogels die je overal hoort. Het is gewoon een schitterende omgeving om te verblijven.

Dit geeft mij al zoveel rust en je kunt tijdens deze dagen er ook lekker even in je eentje tussenuit. 

Daarbij - waar het om draait -  de regelmatig over de dag verdeelde meditatie-momenten. De "Halt"- of de "Nu"- momenten. Dit is bijna niet te omschrijven wat het met je doet..

Jacques leidt dit programma op een mooie, rustige manier. Hij vertelt over de gebedsdiensten (waarvan de monniken verwachten, dat we een aantal bijwonen), het dagprogramma, het stil  zijn, de vrije momenten, de gezamenlijke maaltijden.

Voor mij is Jacques inmiddels al een vertrouwd persoon geworden. Ik voel me hier helemaal thuis. Na zo'n weekend ben ik weer opgeladen. Steeds andere mensen, maar het is altijd alleen maar fijn. Ik verheug me alweer op de volgende keer."

23 oktober 2015: WANDELING APPELS EN PEREN

Vanaf de sporthal in Hulsberg wandelden we met zeventien deelnemers in het buurtschap Aalbeek. Eerst bezochten we de boerderijwinkel van fruitteler Janssen. Zijn vrouw gaf ons informatie over wat er geteeld wordt: soorten en rassen. Daarna gingen we met de 80 jarige vader Janssen naar de fruitbomen plantage, waar we door de modder langs o.a. elstar, jonathan en golden delicious liepen. Voor de peren was het al wat laat. We kregen uitleg over wijze van snoeien en luisterden naar veel meer andere wetenswaardigheden. Ondertussen had Jo Wierts al verteld over de streek, zijn jeugd in de boomgaarden van Helle, de stroop fabricage en het maken van appelmoes. De informatie kregen we op schrift mee naar huis.

Doordat we wat langer in de boomgaard verbleven was de wandeling iets korter, de koffie achteraf smaakte even goed en samen met het mooie weer was het een heerlijke wandelmiddag.. 

19 oktober 2015: VERVOLGD IN LIMBURG

Aan een betrokken en enthousiaste groep deelnemers vertelde Herman van Rens over de vervolging van de Limburgse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn grote verschillen tussen de landelijke en Limburgse cijfers over deportaties, onderduikers en transporten naar kampen.  Terwijl landelijk slechts 25% van de Joden de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd, was dat in Limburg 45%.  Werden in Amsterdam de mensen ’s nachts en onverwacht uit huis gehaald en weggevoerd, in Limburg kregen de mensen een bericht dat ze zich de volgende dag moesten melden. Daardoor waren er luttele uren waarin de keuze van onderduiken gemaakt kon worden. Er zijn ook maar twee grote deportaties geweest. Veel mannen bereikten Auschwitz niet, omdat ze in Cosl aan het werk werden gezet. Verder waren er in de provincie zelf grote verschillen in aantallen onderduikers. In Heerlen zaten er veel. De Gereformeerde predikant speelde daar een grote rol in. Een stuk noordelijker,  in Sevenum en Grubbenvorst, was er een pastoor die een belangrijke bijdrage had om Joden aan onderduikadressen te helpen. Niet alleen Joden uit Limburg zaten hier, maar uit het hele land. Waarom kiezen mensen er voor om te helpen? Je hebt altijd drie mogelijkheden: wegkijken, verraden of helpen. Leiders die je aanspreken, het bij de groep willen horen, dat zijn allemaal belangrijke factoren. Volgende keer gaat Herman van Rens daar op door. 16 maart komt hij vertellen over “Hoe gewone mensen misdadigers worden!”

 12 oktober 2015: ONDERWEG NAAR EEN POSITIEVE VOETAFDRUK

In een mooie zaal in de Ontmoetingskerk in Geleen zaten we met een grote groep mensen vanuit het Kringenwerk en De drie ringen bijeen om naar het inspirerende verhaal van Bas Gehlen te luisteren. Bas is directeur van Van Houtum, een fabriek die probeert zo milieuvriendelijk mogelijk te produceren. Dat begint bij de aandacht voor mensen. Wanneer mensen zich gezien voelen en medeverantwoordelijk gemaakt worden, krijgen ze er zin in en gaan ze meedoen. Het verzuim is dan ook heel laag bij Van Houtum en de resultaten zijn in het oog lopend. De uitstoot van CO2, het gebruik van water, vervoerskosten enz. zijn allemaal lager dan bij de concurrent. Voor papier heb je bomen nodig? Nee, het kan ook met gebruikt papier! Aanbod van gebruikt papier wordt minder? Dan zoeken we alternatieven: bijv. Olifantengras of afval van andere bedrijven. Ik kreeg sterk de indruk dat daar met de uitspraak van Nelson Mandela gewerkt werd: Het is altijd onmogelijk, totdat het gedaan is!

Het was een bijzondere avond!

10 oktober 2015: WANDELING DOOR DE WESTELIJKE MIJNSTREEK EN LANDSCHAPSPARK "DE GRAVEN"

Hoewel de zon pas tevoorschijn kwam toen we al op weg naar huis waren hebben we met het groepje deelnemers een heel mooie wandeldag gehad. De mijnen stonden centraal met wat voorheen was en wat daarna gekomen is. Bij de start vertelde Jo Wierts talloze zaken die met de Westelijke Mijnstreek te maken hadden, zoals: 

  • de plaats: Schinnen en Geleen en daartussen de wandeling vanuit Sweikhuizen, de veranderingen in het landschap
  • de bouw en huidige bestemming van de schacht in Schinnenhet uitzicht op het vroegere terrein van de mijn Maurits, nu alleen nog maar chemie, Sabic e.a. en de veranderingen in dat landschap

Ook onderweg lichtte hij datgene toe wat we tegenkwamen:

  • de Geleenbeek en al de werkzaamheden die te maken hebben met het meanderen, waar het vroeger om een rechte ‘slambeek’ ging.
  • De Sint Anna-kapel
  • Het verhaal over de het oude kasteelgebied dat door de autosnelweg doorsneden wordt,
  • de Biesenhof: een oude commanderij van de Duitse Orde,
  • de Dionysius en Odiliakerk
  • het afgebroken ziekenhuis van Geleen
  • en vooral in de middag de weiden waarin opnieuw de beroemde pruimensoort: de ‘Sjweikeser Rèngelaote’ (een soort Reine Claude met een rode wang) wordt aangeplant.

Om op al die plaatsen te komen moest een aantal ‘klauterkoersen’ overwonnen worden, maar dat ging behoorlijk goed.          

We lunchten dik verdiend voortreffelijk in Gasterie de Bokkenrijder.

6 oktober 2015:"VERZET EN OVERGAVE" VAN DIETRICH BONHOEFFER

Een zeer bijzonder mens, Dietrich Bonhoeffer, zo veel is ons duidelijk geworden tijdens de interessante lezing over hem van mevrouw Visschers.

Eerst vertelde zij uitgebreid hoe de theologe Dorothee Solle over hem dacht, en hoeveel deze aan hem ontleende. Daarna kwam het veelbewogen leven (en de gruwelijke dood) van Bonhoeffer aan de orde. Tenslotte werd ingegaan op de theologie van Bonhoeffer. Die bleek verbazend actueel. Hij verzette zich tegen de verstarring van de christelijke kerk, tegen dogma’s en voorschriften van hogerhand. Stof genoeg voor discussie na afloop, en enkelen wilden direct aan de slag met het lezen van Bonhoeffer zelf, met name de bundel “Verzet en overgave.”  

Kortom, een inspirerende avond. 

3 oktober 2015: VRIENDENMIDDAG

Op zaterdagmiddag 3 oktober bood de stichting 'Vrienden van De drie ringen' haar donateurs weer haar jaarlijkse 'Vriendenmiddag' aan. Het dertig personen tellende gezelschap werd hartelijk ontvangen door de vrijwilligers van de 'Stichting Eygelshoven door de eeuwen heen', in het bijzonder door de werkgroep Mijnproject. Het programma bestond uit twee onderdelen: Er werd een lezing gegeven over de mijnen Laura en Julia, hun invloed op het dorp Eygelshoven en het werken van de koempels onder- en bovengronds en bovendien bracht men een bezoek aan het Kleine kerkje in Eygelshoven, dat prachtig is gerestaureerd en waar de schitterende en kostbare glas-in-lood ramen de geschiedenis van de parochie en het dorp vertellen. Tussen de twee onderdelen werd iedereen getrakteerd op een kop koffie met een lekker stuk vlaai, en er werd afgesloten met een traditionele 'ontgroening van een koempel' gevolgd door een 'koempelsjloek' of/en een glaasje wijn of iets chauffeurvriendelijkers. Al met al een zeer geslaagde middag.

1 oktober 2015: OUD WORDEN ZONDER HET TE ZIJN

Op 1 oktober zaten we met 7 personen om de tafel met de twee boeken van Rudi Westendorp:

"Oud worden zonder het te zijn" (over vitaliteit en veroudering)   en "Oud worden in de praktijk" (een pleidooi om de omgeving het werk te laten doen).

Het werd een geanimeerd gesprek waarin we met elkaar constateerden dat de mensen die we – ook al zijn ze misschien al 88 – jong vonden, kenmerken hadden van nieuwsgierig blijven, positief in het leven staan, erbij willen blijven horen, lef hebben en eigenwijs durven zijn. Kortom zij hebben een jonge uitstraling en dat heeft weinig te maken met lichamelijke beperkingen. Al ervaren sommige mensen – ook bij ons aan tafel – die beperkingen wel als heel vervelend. We balanceerden steeds tussen aan de ene kant doorgaan en je niet meteen neerleggen bij pijntjes en problemen, en aan de andere kant ook accepteren dat je nu eenmaal ouder bent en dat niet alles meer gaat zoals vroeger. De individuele verschillen kunnen groot zijn! De lijst met aanbevelingen uit het laatste boek zijn uitgebreid besproken! En wat voor de één een prima tip was, was voor de ander iets van “ja-ja...” .

25 september 2015: VRIJDAGMIDDAGWANDELING 'DRUIVEN'.

Vrijdag middag 28-0-15 hebben 10 deelnemers de eerste korte Vrijdagmiddagwandeling gemaakt: de Druivenwandeling.

Jo Wierts legde uit dat er vraag was naar kortere wandelingen en dat De drie ringen daarom dit seizoen voor heeft gekozen een aantal themawandelingen te programmeren op vrijdagmiddagen.

Rondom het thema Druiven wist hij te vertellen dat in het gebied ‘Waterval’ bij Ulestraten lang geleden al druiven werden geteeld. De eerst melding daarover dateert van  rond 950, maar na Napoleon verdwenen de druiven uit Limburg. Sinds enkele decennia zijn de wijngaarden terug en sinds de eeuwwisseling worden op het Domein de Wijngaardsberg weer wijndruiven verbouwd.

Het was een prachtige wandeling door het gehucht Waterval naar het Domein de Wijngaardsberg, waar je aan de druiven goed kon zien dat de oogsttijd dichtbij kwam. Veel mooie vergezichten en een steeds wisselend landschap. Het weer werkte bovendien erg mee. Heel erg de moeite waard.

12 september 2015: Feestelijke Seizoensopening 

Het seizoen 2015 - 2016 is begonnen met een sfeervolle en gezellige openingsbijeenkomst in de Ark in Landgraaf. Iedereen werd hartelijk welkom geheten door de bestuursvoorzitter Joke Gehlen. Het programma werd vervolgens toegelicht door Nelleke de Kruik (voorzitter van de programmaraad en directeur.) Er was volop gelegenheid elkaar te ontmoeten en te bevragen onder het genot van een drankje en een hapje en we werden verrast met een optreden van het kamerkoor Phoenix uit Hoensbroek. De middag werd afgesloten door Jack Vinders die ons vergastte op prachtige luisterliedjes afgewisseld met humoristische vertellingen in Kirchröadsj Plat.

Met hartelijke dank aan Erik Bastiaan-Net voor de mooie foto's!