BEZOEK AAN KORNELIMÜNSTER

Akens mooiste stadsdeel in het schilderachtige dal van de Inde.

Kornelimünster maakt sedert 1972 deel uit van de stad Aken. Het stadje kent een belangwekkend historisch verleden mede als gevolg van zijn ligging op het kruispunt van twee belangrijke verbindingswegen van Keulen naar Noord Frankrijk en van Aken naar Trier. Uit opgravingen blijkt dat de Romeinen er rond 200 na Christus een tempelplaats hadden. In 814 werd in opdracht van Lodewijk de Vrome (zoon van Karel de Grote) de grote Abdij gebouwd die dankij haar kostbare relikwieën o.a. van de heilige Cornelius, uitgroeide tot belangrijke bedevaartsplaats die jaarlijks vele pelgrims trok uit de verre omtrek en omliggende landen.

Dr. Dux van de Volkshochschule Aachen zal de rondleiding verzorgen.

We starten met een bezoek aan de Bergkirche St Stephanus,  gesticht rond 1000 na Christus. Vanaf het oude kerkhof dat rond de kerk ligt hebben we een mooi uitzicht over Kornelimünster en omgeving.

Van hieruit dalen we via trappen af naar de historische dorpskern die de oorlog nagenoeg ongeschonden heeft doorstaan. De kleine steegjes en het Korneliusmarktplein met zijn markante huizen met vakwerkgevels stammen deels uit de 17e en 18e eeuw.Vervolgens bezoeken wij de Probsteikirche St. Kornelius, voormalige abdijkerk en tegenwoordig parochiekerk, die behoort tot de belangwekkendste voorbeelden van Rijnlandse bouwkunst.

Belangrijke historische kostbaarheden zijn o.a. een stenen sculptuur van de heilige Cornelius uit 1470 en het uit hout gesneden altaar van de beroemde meester Tillmann uit 1501.

Aansluitend brengen we een bezoek aan het Kunsthaus NRW, dit museum is gevestigd in de voormalige Reichsabtei, gebouwd in een prachtige Barokstijl. Tot slot zullen wij in een van de cafés aan het marktplein koffie/thee gebruiken met een stuk Kuchen.

Opmerking:

Vervoer heen en terug naar Kornelimünster vindt plaats op eigen gelegenheid, maar we willen graag bemiddelen bij eventueel carpoolen. Bij uw aanmelding kunt u aangeven of u plaats over heeft of juist wilt meerijden.   

DATUM

Donderdagmiddag 11 mei 2017

TIJD

13:45 - 17:15 uur

LOKATIE

Parkeerplaats Bergkirche St. Stephanus, Schildchenweg, 52076 Aachen-Kornelimunster

INLEIDING

Dr. Dux (Volkshochschule Aachen)

CONTACTPERSOON

Peter Bischeroux 

DEELNEMERSBIJDRAGE

€ 15,00 incusief Koffie en "Kuchen"

AANMELDING

Liefst vóór 27 april 2017

U kunt zich via onderstaand formulier aanmelden

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier verdwijnt hebben wij het ontvangen.

Hartelijk dank voor uw aanmelding. Wij zullen u er ongeveer een week van tevoren aan helpen herinneren.