HEILIG SCHRIFT

Tentoonstelling in het Catharijneconvent te Utrecht

Van 7 oktober 2016 t/m 8 januari 2017 worden de Tanach, Bijbel en Koran samen gepresenteerd in de tentoonstelling Heilig Schrift

Een indrukwekkende expositie met eeuwenoude handschriften, prachtige boekbanden en kostbare attributen die horen bij de drie boeken van het jodendom, het christendom en de islam. Ontdek aan de hand van absolute topstukken hoe de drie heilige geschriften verschillen, maar juist ook opvallend vaak overeenkomen in schoonheid, gebruik en verering. 

Het jodendom, het christendom en de islam hebben elkaar door de eeuwen heen continu beïnvloed. De heilige boeken van de drie monotheïstische wereldreligies zijn aan elkaar verwant en hebben gemeenschappelijke wortels. 

Ze zijn gemaakt op het snijvlak van verschillende culturen en religies en leveren een fascinerend samenspel op met prachtige kunstwerken als resultaat. Middeleeuwse handschriften en vroeg gedrukte boeken uit binnen- en buitenland zijn voor de tentoonstelling bijeengebracht om deze schoonheid in beeld te brengen. Een heel bijzonder stuk op deze tentoonstelling is:

Het Utrechts Psalter

Het Utrechts Psalter is het kostbaarste handschrift dat zich in een Nederlandse collectie bevindt; het is de trots van de Universiteitsbibliotheek van Utrecht. Het handschrift is bovendien een van de pronkstukken van de tentoonstelling Heilig Schrift. Op 29 november gaat kunsthistoricus Paul Bröker, tijdens een lezing van 14:00 tot 15:00, in op dit bijzondere handschrift.

Deze bijzondere tentoonstelling sluit naadloos aan bij de gedachte achter De drie ringen. Een goede reden om er met een groep belangstellenden heen te gaan. Het is de bedoeling de tentoonstelling te bezoeken, de lezing over Het Utrechts Psalter bij te wonen en gezamenlijk te lunchen. We maken er een mooie dag van!

DATUM

Dinsdag 29 november 2016

TIJD

Vertrek met trein uit Heerlen 09:14 (verwachte terugkeer 18:51 Heerlen)

LOKATIE

Catharijneconvent Utrecht

CONTACTPERSOON

Orma de Graaf

REISKOSTEN:

De trein kost € 44,40 retour zonder korting.  

ENTREE MUSEUM:

€12,50 (Museum Jaar Kaart gratis)

LUNCH: 

LUNCHKAART
MENUKAART CATHARIJNECONVENT.pdf (447.79KB)
LUNCHKAART
MENUKAART CATHARIJNECONVENT.pdf (447.79KB)


AANMELDING

Zo snel mogelijk ivm reserveren lunch en lezing.

U kunt zich hiervoor aanmelden door onderstaand formulier in te vullen en naar ons te verzenden.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier verdwijnt hebben wij het ontvangen.