TAOÏSME

Het Taoïsme is direct voortgekomen uit de oude natuurgodsdienst van China, lang voor onze jaartelling. Tao is daarin het woord voor de kosmische oerkracht: ‘overal aanwezig, maar toch onnoembaar’.
In de grote filosofische periode van de 5e tot 3e eeuw voor onze jaartelling hebben schrijvers als Laozi, Zhuangzi en Liezi daarover geschreven: dat wordt de filosofische benadering genoemd.

Tot het begin van de 19e eeuw was er echter geen scheiding tussen filosofie en godsdienst: je kunt die bronnen dus niet benoemen als puur filosofisch.
De Taoïstische opvatting zegt dat alle verschijnselen die zich in de kosmos voordoen ook in het menselijk lichaam plaatsvinden. Zo is dus de mens onderworpen aan alle kringlopen die zich in de kosmos voordoen. Als dat proces goed verloopt, leeft de mens in harmonie met die kosmos: de Tao is dan binnen en buiten je aanwezig.
Deze harmonie van lichaam en geest beoefenen is de basis van de holistische Chinese geneeskunst en oefenvormen als Taiji(quan)
In het begin van onze jaartelling werd deze religie in een kerkelijke organisatie gebracht. Deze’ levende religie van China’ is ook nu nog aanwezig.
In 2 avonden komt dit alles aan bod. Een boeiende ontdekkingsreis.


Gard Verstegen was fysiotherapeut en studeerde Traditionele Chinese Geneeskunde. Daardoor ontstond zijn interesse in de Chinese taal en cultuur en levensbeschouwing.

DATUM

Donderdagavond 3 én 10 november 2016

TIJD

19:30 - 21:30 UUR

LOKATIE

De Ark, Op de Heugden 23, Landgraaf

INLEIDING

Gard Verstegen

CONTACTPERSOON

Gard Verstegen

DEELNEMERSBIJDRAGE

€ 15,00 voor TWEE AVONDEN inclusief kopje koffie of thee

AANMELDING

Liefst vóór 23 oktober 2016

Wij wijzen u nog graag op de Workshop Taiji Quan, die een week later wordt gegeven en een heel mooie combinatie vormt met deze twee avonden over Taoisme. Meer informatie daarover vindt u HIER.

U kunt zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier verdwijnt hebben wij het ontvangen.

 

Dank u wel voor uw aanmelding, wij zullen u er ongeveer een week van tevoren aan helpen herinneren.