DE EVACUATIE VAN KERKRADE 25-09-1944

HUIS EN HAARD VERLATEN …. HET ONGEWISSE TEGEMOET

Op maandagmorgen, 25 september 1944 verlaten zo’n dertig-duizend Kerkradenaren met bezwaard gemoed hun huizen om het plotselinge Duitse bevel tot evacuatie van de volledige stad op te volgen. Er volgt een unieke uittocht, uniek vanwege het feit dat de mensen verwezen worden naar reeds door de Amerikanen bevrijd gebied. De steeds aangroeiende verweesde stoet trekt door het niemandsland van het Hamdal. Een onvergetelijk moment is natuurlijk de eerste ontmoeting met de Amerikaanse bevrijders, alhoewel deze maar vluchtig is. De optocht kruipt verder. Bij de wegkruising Valkenhuizen dirigeren Amerikaanse soldaten de mensen naar het open veld bij klooster Imstenrade en daar slaat het noodlot toe. Volslagen onverwacht exploderen vanuit Duitsland afkomstige granaten in de colonne, met als gevolg paniek, vele gewonden en twaalf doden. Aangekomen bij Ubachsberg kan iedereen zijn weg naar eigen ‘keuze’ vervolgen. Het hele Limburgse heuvelland wordt overspoeld met ontheemden die een enorm beroep doen op het improvisatievermogen van de ontvangende gemeentes om voor voedsel en onderdak te zorgen. Pas op 22 oktober, na de val van Aken, mogen de Kerkradenaren terug, vol zorg over wat zij zullen aantreffen.

Hub Schetters, oud leraar engels en geschiedenis-adept, was ten tijde van deze evacuatie 5 jaar oud en woonde met zijn ouders aan de Nieuwstraat in Kerkrade, waar letterlijk een ijzeren prikkeldraadgordijn de grens tussen Nederland en Duitsland markeerde.  

Hij heeft deze periode uitputtend bestudeerd en er over gepubliceerd. Hij vertelt ons over het leven in het bezette Kerkrade tijdens de Tweede wereldoorlog en over deze evacuatie.

DATUM

Dinsdagavond 11 oktober 2016

TIJD

19:00 - 21:00 uur

LOKATIE

Bibliotheek, Einderstraat 21, Kerkrade

INLEIDING

Hub Schetters

CONTACTPERSOON

Orma de Graaf

DEELNEMERSBIJDRAGE

€ 2,50 (op vertoon van uw lidmaatschapspas van de Bibliotheek Parkstad heeft u gratis toegang)

AANMELDING

Liefst 5 oktober 2016

U kunt zich aanmelden via onderstaand formulier

Dank u wel voor uw aanmelding, wij zullen u er ongeveer een week van tevoren aan helpen herinneren.